La programació del 25N inclou la celebració de les II Jornades Abolicionistes
Altea, 15 de novembre del 2024. La regidora d'Igualtat i Benestar Social, Anna Lanuza; el coordinador d'àrea, Braulio Cencerrado i l'agent d'Igualtat, Nati García, han donat a conèixer la programació que tindrà lloc a Altea per commemorar el 25N, Dia Internacional per Eliminar la Violència contra la Dona.
“Fem estes jornades un any més –referint-se a les Jornades Abolicionistes– perquè estem plenament convençudes i convençuts de la necessitat d'abolir la prostitució. Una xacra que basta violència física, sexual, econòmica, psicològica i la privació absoluta de la llibertat”. Ha començat indicant la responsable municipal d’Igualtat.
Anna Lanuza ha assenyalat que "amb les noves tecnologies s´obri un camp immens de captació de persones amb fins d´explotació sexual, especialment entre els més joves, i per això hem volgut dividir estes jornades en dos parts; la primera, en horari de matí, adreçada als cursos superiors dels instituts i la segona, a partir de les cinc de la vesprada, destinada a tota la ciutadania”.
Estes II Jornades Abolicionistes tenen com a lema “Prostitució i tracta de dones i xiquetes a l'entorn digital”. Segons els detalls oferts per l'edil, hi assistiran com a ponents Aarón Asensio, conegut influencer que es dedica a sensibilitzar i informar sobre la violència sexual i les xarxes socials; Antonio Asensio, responsable del Cos de la Guàrdia Civil especialitzat en violència i xarxes de tràfic de persones, la ponència del qual girarà al voltant del tràfic de dones i nenes amb fins d'explotació sexual; Mónica Alario, destacada filòsofa i investigadora, experta en violència sexual que basarà la seua intervenció en la pornografia i la violència sexual i Carol L, dona supervivent del tràfic de persones i explotació sexual, que oferirà el seu testimoni.
Les Jornades Abolicionistes es desenvoluparan al Centre Social el divendres 22 de novembre i com indica l´edil d´àrea, “es fan amb la finalitat d´informar i sensibilitzar davant un estat d´indefensió i desigualtat absoluta que pateixen les dones obligades a prostituir-se i la facilitat amb què entren en una espiral de violència, abusos i prostitució”.
A més de les Jornades Abolicionistes, la programació del 25N contempla el desenvolupament de diferents accions “que volguera que el 25N no només quedara en una jornada d'esdeveniments i activitats contra la violència masclista, sinó que ens fes reflexionar que, més enllà de les agressions físiques o sexuals, hi ha una violència molt subtil, però que cala profundament i aboca als graus més elevats d'estes violències masclistes que desemboquen en l'assassinat de la dona pel simple fet de ser-ho”.
Lanuza ha anunciat que com en anys anteriors, el dia 25 al matí, a la Plaça de l'Ajuntament, Ràdio Altea emetrà una programació especial en directe amb taules rodones al voltant de les violències masclistes. També haurà instal·lat un Punt Violeta, d'informació i sensibilització ; la visita dels instituts i es donaran a conèixer els premis del Concurs de Microrelats i cartells del 25N. El cartell guanyador acompanyarà la campanya.
Dimarts 26 es projectarà el documental “El peso de ausencia”, que explica la història de M. Carmen assassinada a trets pel seu marit l'any 76. El documental està realitzat per Alberto Gómez Uriol, germà de la víctima.
També tindrà lloc, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, el dijous 28 de novembre, la presentació del llibre de Natzarin Arminian “El Islam sin Velo”. A més, esta regidoria posa en marxa, una vegada més, “La Maleta Lila” amb motiu del 25N. Així mateix, des de l'àrea de Joventut s'ha programat un taller de defensa personal que es desenvoluparà al Centre Juvenil el dia 22 a partir de les 6 de la vesprada.
Finalment la regidora d'Igualtat i Benestar Social ha convidat la ciutadania a participar d'estos actes i sobretot ha instat la ciutadania que s'informe dels recursos de què disposa el departament. “Recursos contra la violència que moltes vegades queden en un segon lloc, però que si la ciutadania els coneix poden ajudar a salvar vides i a eixir qualsevol dona d'esta espiral terrible que és la violència”. Ha conclòs Anna Lanuza.
Com a coordinador del Departament de Benestar Social, Braulio Cencerrado ha reivindicat la implicació dels homes en la lluita contra la violència de gènere. Igual que ha realitzat la regidora, el coordinador d'àrea s'ha dirigit a aquelles persones que pateixen o coneixen que algú pateix violència de gènere i les ha convidat a fer ús dels recursos que ofereix l'administració local per acabar-la situació.
I ha tancat el torn d'intervencions Nati García, agent d'Igualtat, que ha volgut posar èmfasi que el masclisme no és propi d'una determinada cultura o país, sinó que és global, afecta igual tots els països i es manifesta en tots àmbits de la vida. “És veritat que a Espanya la Llei de Violència de Gènere diu que es produeix quan hi ha hagut una relació afectiva entre l'home i la dona, però les dones patim este tipus de violència també a l'entorn laboral, com per exemple a l'assetjament per raó de sexe; també és present a la bretxa de gènere salarial; hi ha la bretxa de gènere ocupacional; hi ha la violència sexual que es posa de manifest a les Jornades Abolicionistes. La prostitució no és una feina, és violència sexual i un delicte que ha de ser tractat. És difícil fer Igualtat des de les polítiques públiques i després que un home puga eixir al carrer i comprar el cos d'una dona”. Ha sentenciat García.