L'Associació d'Autoconsum Energètic d'Altea ja és una realitat

La Casa de Cultura va acollir ahir, 29 de novembre, la primera assemblea de l'Associació d'Autoconsum Energètic d'Altea. Una trobada que va servir per a donar a conéixer aquesta pionera iniciativa als socis i la ciutadania. L'acte va comptar amb la presència del regidor de Medi Ambient, Jose Orozco. 

Aquesta Comunitat Energètica ja compta amb més 90 socis i 10 veïns que conformen la seua directiva, als quals l'edil de l'àrea els va agrair l'haver fet aquest pas. “La transició energètica ja és un fet consumat que ningú nega, ara el que s'està jugant és qui fa aquesta transició, els ciutadans de baix a dalt o les grans empreses amb enormes instal·lacions i allunyades d’ací. En definitiva, amb la Comunitat Energètica tractem de fomentar un cert nivell de sobirania energètica per la població d'Altea. Es una inversió que es pot amortitzar entre tres i cinc anys, a més, amb la licitació de l'Ajuntament, les instal·lacions tenen una vida útil de 25 anys”                                                                                                            , ha assenyalat l'edil, principal impulsor d'aquesta iniciativa dins del projecte Altea zero emissions.

Fins ara s'havia realitzat el procés participatiu, tutelats per la Cooperativa Sàpiens, amb diferents jornades per a informar la ciutadania de les característiques i funcionament de les comunitats energètiques, com, per exemple: crear l'estructura jurídica responsable de la seua gestió, i com hauria de ser el seu funcionament. Però ara aquesta associació és ja una realitat que servirà d'exemple per a altres futures. 

Les dues primeres instal·lacions de l'autoconsum se situaran en les cobertes del Centre Social i del Centre Cultural, amb poc més de 105 kW per al seu repartiment. Per a poder participar en aquest projecte és necessari que el domicili estiga situat a menys de 1000 metres de distància de estes cobertes municipals.

D'altra banda, Miguel Devesa president de l'associació:  “agraïsc a Caixaltea per facilitar pignoració de la subvenció, ja que, el ciutadà puga fer un despesa menor al principi del projecte, una quantitat de 800 euros.

Els interessats i interessades que desitgen formar part d'aquesta associació d'autoconsum energètic han de pagar la quota de soci de 10 euros, requisit indispensable desprès per a formar part de unes de les instal·lacions. 

En l’assemblea es va explicar que els interessats que estan dins del repartiment que esta fent-se per rigorós numero de socis hauran d’abonar 800 abans del dia 12 de desembre per poder justificar la subvenció atorgada per l’IVACE, que arriba a més del 50% d’inversió.

“Hem fet un gran esforç per a aconseguir l'objectiu de promoure i gestionar un model d'autoconsum energètic compartit, sostenible, just i eficient, que contribuïsca en la lluita contra el canvi energètic i la pobresa energètica, i a la disminució de les despeses domèstiques en la factura de la llum”, ha finalitzat Jose Orozco, regidor de Medi Ambient.

Més informació i el formulari d'inscripció en següent link: https://comunitatenergeticaaltea.com/.

La Asociación de Autoconsumo Energético de Altea ya es una realidad

Los vecinos y vecinas de la localidad pueden seguir sumándose al proyecto a través de la página web www.comunitatenergeticaaltea.com

Altea, 30 de noviembre de 2022. La Casa de Cultura acogió ayer, 29 de noviembre, la primera asamblea de la Asociación de Autoconsumo Energético de Altea. Un encuentro que sirvió para dar a conocer esta pionera iniciativa a los socios y la ciudadanía. El acto contó con la presencia del concejal de Medio Ambiente, Jose Orozco. 

Esta Comunidad Energética ya cuenta con 90 socios y 10 vecinos que conforman su directiva, a los que el edil del área les agradeció el haber dado este paso. “La transición energética ya es un hecho consumado que nadie niega, ahora el que se está jugando es quien hace esta transición, los ciudadanos de abajo arriba o las grandes empresas con enormes instalaciones y alejadas de aquí. En definitiva, con la Comunidad Energética tratamos de fomentar cierto nivel de soberanía energética por la población de Altea. Es una inversión que se puede amortizar entre tres y cinco años, además, con la licitación del Ayuntamiento, las instalaciones tienen una vida útil de 25 años”, ha señalado el edil, principal impulsor de esta iniciativa dentro del proyecto Altea cero emisiones.

Hasta ahora se había realizado el proceso participativo, tutelados por la Cooperativa Sàpiens, con diferentes jornadas para informar la ciudadanía de las características y funcionamiento de las comunidades energéticas, como, por ejemplo: crear la estructura jurídica responsable de su gestión, y como tendría que ser su funcionamiento. Pero ahora esta asociación es ya una realidad que servirá de ejemplo para otras futuras. 

Las dos primeras instalaciones del autoconsumo se situarán en las cubiertas del Centro Social y del Centro Cultural, con poco más de 105 kW para su reparto. Para poder participar en este proyecto es necesario que el domicilio esté situado a menos de 1000 metros de distancia de estas cubiertas municipales.

Por otro lado, Miguel Devesa presidente de la asociación: “agradezco a Caixaltea para facilitar pignoración de la subvención, puesto que, el ciudadano pueda hacer un gasto menor al principio del proyecto, una cantidad de 800 euros”.

Los interesados e interesadas que desean formar parte de esta asociación de autoconsumo energético tienen que pagar la cuota de socio de 10 euros, requisito indispensable después para formar parte de unas de las instalaciones.

En la asamblea se explicó que los interesados que están dentro del reparto, que se está haciendo por riguroso número de socios, tendrán que abonar 800 euros antes del día 12 de diciembre para poder justificar la subvención otorgada por la IVACE, que llega a más del 50% de inversión.

“Hemos hecho un gran esfuerzo para conseguir el objetivo de promover y gestionar un modelo de autoconsumo energético compartido, sostenible, justo y eficiente, que contribuya en la lucha contra el cambio energético y la pobreza energética, y a la disminución de los gastos domésticos en la factura de la luz”, ha finalizado Jose Orozco, regidor de Medio Ambiente.

Más información y el formulario de inscripción en siguiente link: https://comunitatenergeticaaltea.com/ .